Gynaecologie

Menstruatieklachten

Gedurende het verloop van de menstruatiecyclus wisselt de samenstelling van je hormonen voortdurend. Dit natuurlijke proces kan door allerlei oorzaken verstoord zijn. Acupunctuur is heel geschikt om de balans in dit proces te herstellen omdat het de aanmaak van hormonen kan beïnvloeden en reguleren. 


acupunctuur kan ingezet worden bij:

Menopauze

De menopauze kan lang duren. Een aantal klachten is te verminderen door het veranderen van de leef- en voedingswijze. Maar als dit niet kan of onvoldoende helpt is het prettig te weten dat acupunctuur kan ondersteunen in dit proces en een goede vervanging kan zijn voor de hormonale therapieën.


Acupunctuur kan ingezet worden bij: 

  • Bij opvliegers die zowel overdag als ‘s nachts kunnen voorkomen. De nachtrust kan eronder gaan lijden waardoor er vermoeidheid ontstaat. Een paar nachten niet door kunnen slapen is meestal geen punt, maar als dit weken, maanden of zelfs langer duurt, dan ontstaat er chronische vermoeidheid. 
  • Hitteopwellingen kunnen ook naar het hoofd stijgen en duizeligheid, oorsuizingen, migraine en zelfs verhoogde bloeddruk veroorzaken. 
  • Osteoporose of botontkalking: hierdoor kunnen problemen optreden in de gewrichten en de wervelkolom. 
  • De hormonenafname heeft ook invloed op de spijsvertering. De werking van maag en darmen kan veranderen waardoor er gewichtstoename kan optreden. 
  • Slijmvliezen van huid, blaas en vagina worden droger, zodat infecties makkelijk voorkomen. 
  • Emotionele klachten kunnen de kop opsteken, zoals stressgevoeligheid, prikkelbaarheid, humeurigheid, zwaarmoedigheid, gejaagdheid of angstigheid. Wanneer er lange tijd slaapstoornissen zijn, kunnen deze atypische klachten nog toenemen. 
  • Minder energie, vermoeidheid

Fertiliteit

Het is niet voor alle koppels vanzelfsprekend om een kind te krijgen. Helaas hebben steeds meer vrouwen en mannen problemen met vruchtbaarheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat ongeveer 15% van de koppels in hun vruchtbare leeftijd op zoek naar hulp om zwanger te worden.


Heel wat koppels leveren verwoede pogingen om zwanger te geraken. Dit brengt vaak heel wat ontgoochelingen, verdriet en stress met zich mee.

Hoe kan acupunctuur helpen?


De acupunctuur behandelingen zijn er in eerste instantie op gericht om de voorwaarden om zwanger te geraken te verbeteren. Het is de bedoeling om eerst de ‘fundering’ goed op te bouwen. Zonder een goede 'fundering' wordt de kans op een zwangerschap kleiner.


Acupunctuur helpt:


Bij een verminderde vruchtbaarheid van de man wordt met kruiden gewerkt om de kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren.


Hoe verloopt de behandeling?


Er wordt veel tijd besteed aan je verhaal: “sinds wanneer wil je zwanger worden, welke onderzoeken zijn al gebeurd, zijn er al miskramen geweest”, enz.

Daarna wordt je menstruatiecyclus onder de loep genomen: “is er veel of weinig bloedverlies, is de cyclus regelmatig, is er pijn”, enz.

Een goede manier om nog beter zicht te krijgen op de cyclus is het bijhouden van een temperatuurscurve. Dit helpt om na te gaan waar in je cyclus het mogelijks fout gaat.

De behandelingen worden op jouw cyclus afgestemd en zullen de fasen van de menstruele cyclus volgen. Dat wil zeggen dat op verschillende tijdstippen verschillende punten worden geprikt.

Naast acupunctuur is het vaak nodig om kruiden bij te geven.

Daarnaast is het ook belangrijk om samen te kijken naar je voedingsgewoonten en levensstijl. Indien nodig krijg je tips en advies mee over dingen die je zelf kan aanpassen in je dagelijks leven.


De behandelingen verlopen heel rustig en ontspannen, met tijd voor bespreking.

IUI / IVF / ICSI / CRYO

Wanneer koppels al bezig zijn met een fertiliteitbehandeling in het ziekenhuis, kan acupunctuur helpen om de slaagkansen te verhogen.


Bij de eerste afspraak wordt een uitgebreide anamnese afgenomen met vragen zoals: "sinds wanneer proberen jullie zwanger te raken, hoe was je cyclus voor je met fertiliteitbehandeling bent begonnen, hoeveel fertiliteitbehandelingen heb je achter de rug, hoeveel eicellen heb je gehad, hoeveel embryo's werden gevormd, hoe fertiel is je partner, hoe ga je emotioneel om met deze lastige periode, ...?"


Op basis van je verhaal, de behandelingen in het fertiliteitcentrum en je eigen draagkracht, wordt een planning gemaakt voor acupunctuur en/of kruiden. Je krijgt ook voedingsadvies en tips voor een gezonde levensstijl.


De acupunctuurbehandelingen volgen de 3 fasen van je cyclus: de folliculaire fase, de terugplaatsing of inseminatie en de luteale fase.


In de folliculaire fase zullen acupunctuur en kruiden helpen om voldoende bloed naar de eierstokken en baarmoeder te sturen. Dit komt de kwaliteit van de eicellen en de opbouw van het baarmoederslijmvlies ten goede.


Het moment van de terugplaatsing van het embryo is zeer cruciaal en het is belangrijk zo dicht mogelijk voor en na de terugplaatsing te behandelen met acupunctuur. Concreet betekent het dat er wordt geprikt zo dicht mogelijk voor de terugplaatsing en zo dicht mogelijk na de terugplaatsing.


In de luteale fase is het belangrijk dat de innesteling goed verloopt en dat de lichaamstemperatuur hoog genoeg blijft. Acupunctuur en kruiden moeten ervoor zorgen dat er minder baarmoedercontracties zijn.


De hele procedure van IUI en IVF is voor vele vrouwen vaak stressvol. Het vraagt heel wat organisatie en planning. Daarnaast is er de constante onzekerheid of het al dan niet ‘gaat lukken’. En ten slotte zorgt de hormonenmedicatie op zich al voor een verhoogd stressniveau en vaak vervelende nevenwerkingen.

De acupunctuurbehandelingen zijn er daarom mee op gericht om rust en ontspanning te brengen.


Patiënten geven aan dat ze de acupunctuurbehandelingen een hele aangename, zinvolle aanvulling vinden op de klassieke behandeling.


Wetenschappelijk onderzoek


Er werd heel wat wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd over het effect van acupunctuur en Chinese kruiden bij infertiliteit en IVF.


Voor een recente studie over het effect van acupunctuur bij IVF, klik hier.

http://www.iocob.nl/acupunctuur/acupunctuur-helpt-bij-ivf.html

Indien je het volledige onderzoek wil lezen, klik hier.

http://www.bmj.com/content/336/7643/545.long


Voor nog meer wetenschappelijk onderzoek over het effect van acupunctuur en Chinese kruiden bij infertiliteit en bij IVF kan je kijken op de website van ‘The Acupuncture IVF Support Clinic’ in Australië

http://www.acupunctureivf.com.au/pages/research_and_reviews.php

Zwangerschap

Miskraampreventie


Je bent zwanger! Proficiat! En wat nu?


De eerste 3 maanden van de zwangerschap zijn erg spannend want er kan heel wat fout gaan. Vooral bij vrouwen met een miskraamverleden of vrouwen die zwanger werden door IUI of IFV ligt de kans op een miskraam hoger. Daarom is het zinvol je deze eerste 12 weken te laten ondersteunen met acupunctuur en/of kruiden. De behandeling helpt de innesteling te bevorderen en het progesterongehalte voldoende hoog te houden.


Zwangerschapsklachten


Tijdens je zwangerschap maakt je hele lichaam een enorme verandering mee, zowel op fysiek als op emotioneel vlak. Dat kan gepaard gaan met kleinere of grotere zwangerschapsklachten. Het gebruik van medicijnen kan gevaarlijk zijn voor de baby en is dus niet altijd mogelijk. Acupunctuur kan dan een veilig alternatief zijn.


Acupunctuur kan helpen bij:


Stuitligging

Wanneer een baby in stuitligging ligt, is het mogelijk om de baby met moxatherapie te doen draaien. Moxatherapie bestaat uit het verbranden van de plant "artemesia vulgaris" boven welbepaalde acupunctuurpunten.

De beste periode hiervoor is rond de 32 of 33 weken. Op dat moment is de baby nog niet te groot en is er nog plaats genoeg om te draaien. Ook na 33 weken is het mogelijk, afhankelijk van de grootte van de baby en de hoeveelheid vruchtwater.

De behandeling is heel eenvoudig aan te leren. Er wordt één specifiek punt op de teen opgewarmd gedurende 15 minuten aan beide voeten. Daardoor wordt er ‘yange energie’ naar de baarmoeder gebracht wat de baby beweeglijker maakt en er kans is dat hij gaat draaien.

Het is een pijnloze en gemakkelijke methode die zelf thuis kan toegepast worden met hulp van je partner.

In de praktijk wordt het aangeleerd en kan dan verder thuis toegepast worden. De moxasticks krijg je bij de behandeling bij.

Duits onderzoek (ROMER, A., Akupunktur für Hebammen, Geburtshilfer und Gynäkologen. Gravidität. P. 115, Hippokrates Verlag, Stuttgart, 2002) heeft uitgewezen dat bij vrouwen die een eerste keer zwanger zijn, er 25% kans is dat de baby draait met moxatherapie. Vanaf een tweede kind verhoogt de kans dat de baby draait tot 50%.

Bevalling

4 weken voor de bevalling


Om je optimaal voor te bereiden op de bevalling kan je vanaf 36 weken starten met acupunctuur. Deze behandeling is zinvol voor vrouwen die de eerste keer gaan bevallen of vrouwen die een minder positieve ervaring hadden bij hun eerste bevalling. Dat kan dan gaan om een moeilijke, langdurige arbeid, of inleiding om te bevallen, als ook een keizersnede.


Deze behandelingen beginnen vier weken vóór de uitgerekende datum, telkens één keer per week.


Duits onderzoek wees uit dat vrouwen die verschillende acupunctuursessies hadden gehad een vlottere bevallingen hadden waarbij de duur van de bevalling korter was, er minder ondersteunende medicatie gebruikt werden om de weeën op gang te brengen of te onderhouden en de pijn als minder intens werd ervaren.


In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland schrijven de gynaecologen standaard acupunctuur voor aan hun aanstaande moeders.


ROMER, A., WEIGEL, M., ZIEGER, W., Acupunkturergebnisse aus der praxis. Die Wirkungen geburtsvorbereitender Akupunkturtherapie. P. 40-47, Hippokrates Verlag, Stuttgart, 2002.


Helpen bevallen


Als je voorbij de uitgerekende bevallingsdatum bent, kan acupunctuur helpen om het bevallingsproces in gang te brengen. Verschillende acupunctuurpunten op de handen en voeten worden aangeprikt om het lichaam te stimuleren om in arbeid te gaan. Tegelijk helpt het om rustiger en ontspannen te worden, wat het op gang komen van de bevalling bevordert. Acupunctuur geeft een extra stimulans maar uiteindelijk is het je lichaam zelf en de baby die bepalen wanneer alles klaar is om te bevallen.


Het is beter niet te wachten met de acupunctuursessies tot op het allerlaatste moment. De spanning is dan vaak al erg hoog en ook dringt de tijd, wat niet gunstig is voor het opwekken van weeën.


Indien je vliezen al gebroken zijn en de weeën niet spontaan starten, kan acupunctuur helpen om de weeën op te wekken.

Na de bevalling

De geboorte van een kind is een ingrijpende gebeurtenis zowel fysiek als emotioneel. Het vraagt veel kracht en energie om een kind te baren en nadien te voeden en te verzorgen.

Het kan dus wel even duren voor je zowel fysiek en mentaal weer helemaal op de been bent.


Loopt het fysieke en mentale herstel toch moeizamer, dan kan je beroep doen op acupunctuur.


Acupunctuur kan helpen bij:


Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan versterkende voeding en indien nodig, gebruik te maken van kruiden.

NO THANKS

Deze website maakt gebruik van cookies. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.

ACCEPT